Ana içeriğe atla

Hatırlatma: YTU Sınav Yönergesi Hk

Bu duyuru YTÜ Sınav Yönergesinden derlenmiştir. Öğrencilerimize hatırlatma ve bilgilerndirme amaçlı duyurulmaktadır. Detaylı bilgiler için web sitesindeki yönetmelikler sekmesini inceleyiniz.
Genel Hükümler: 
  1. Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında dikkate alınacak ara sınav, ödev, uygulama, yarıyıl sonu sınavı ve diğer çalışmaları kapsayan ders değerlendirme kriterleri ve her bir kriterin ağırlığı, ilgili öğretim elemanları tarafından her bir ders için eğitim – öğretim yılı başında belirlenir ve öğrencilere Bologna Bilgi Sistemi ile ilan edilir.
  1. Üniversite yönetimi tarafından belirlenen akademik takvim doğrultusunda ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı ve mezuniyet sınavlarına ilişkin planlamalar yapılır.
  2. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınav programlarının en az 1 hafta öncesinden (bölüm web sayfasında) öğrencilere duyurulması gerekmektedir.
  3. Ara sınavlarda çift anadal programı ile anadal programının sınav takviminde çakışma olması halinde çift anadalı ders/derslerinden mazeret sınavı hakkı verilir. Yarıyıl sonu sınav takviminde çakışma olması halinde de mazeret sınavı hakkı verilmez.
  4. Mazeret sınavları, “Yıldız Teknik Üniversitesi Yarıyıl İçi Sınavları İçin Mazeretlerin Kabulü ve Mazeret Sınavlarının Yapılış Esasları”na uygun olarak yapılır.
  5. Mazeret sınavının günü ve saati, ilgili öğretim elemanı/bölüm başkanlığı tarafından öğrenciye bir hafta önceden duyurulur. Mazeret sınavı, dersin yürütücüsü veya görevlendirilen sınav gözetmeni tarafından sınav yönergesine göre yapılır.
  6. Mazeret sınavı, yarıyıl içi sınavı için yapılır. Yarıyıl içinde iki sınav yapılması durumunda öğrenci sadece bunlardan biri için mazeret sınavına girebilir.
  7. Devamsız öğrenciler yarıyıl sonu sınavlarına giremezler. (11.07.2019/04-02 gün ve sayılı Senato kararı ile eklenmiştir.)
  8. Yarıyıl sonu sınavları güz / bahar yarıyılı sonunu takip eden iki hafta içerisinde yapılır.
  9. Yarıyıl sonu sınavı için mazeret sınav hakkı verilmez.
  10. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrenciler vize notuna bakılmaksızın ilgili dersten başarısız (FF) sayılırlar. (11.07.2019/04-02 gün ve sayılı Senato kararı ile eklenmiştir.)
  11. Bütünleme sınavları, öğrencilerin koşullu başarılı ve başarısız (F0 hariç) oldukları dersler için yapılır. Bütünleme sınav notu final notu yerine geçer.
  12. Bütünleme sınavları “Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 30’a uygun olarak yapılır.
  13. Bütünleme sınavlarına giremeyen öğrencilere bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez.
  14. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrenci ilgili dersin bütünleme sınavına girebilir.
  15. Mezuniyet sınavlarına giremeyen öğrencilere bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez.
  16. Mezuniyet sınavları “Mezuniyet Sınavı ile İlgili Esasları”na uygun olarak yapılır.
  17. Öğrencilerin sınav sonuçlarına maddi itirazları “YTÜ Sınav Sonuçlarına Yapılacak İtirazlar İle İlgili Esaslar” uyarınca yapılır.

 Sınavlarda Öğrencilerin Uyması Gereken Kurallar

  1. Öğrenciler, sınav programı ilan edildikten (bölüm web sayfası ve/veya bölüm panoları) sonra derslerin hangi gün, saat ve sınıfta olacağının takibinden kendileri sorumludur. Sınav başlamadan on dakika önce sınav salonunda bulunmalıdırlar.
  2. Öğrenci kimlik belgesi yanında bulunmayan öğrenciler sınava alınmazlar. Öğrenciler öğrenci kimlik belgelerini ve kimlik tespiti için T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet, vb. belgelerini sınav başlamadan önce oturdukları sıranın üzerine koymalı ve kimlik belgeleri sınav süresince gözetmenin görebileceği bir yerde durmalıdır.
  3. Sınavın başlamasını takip eden ilk 20 dakika içinde salona gelen öğrenciler sınava alınır. Bu öğrencilere ek süre verilmez. Sınav salonuna 20 dakikadan daha geç gelen öğrenciler sınava alınmaz.
  4. Öğrenciler, sınav görevlisinin tüm talimat ve uyarılarına uymak ile yükümlüdürler. Verilen talimatlara uymayan öğrencilerin bu durumu, disiplin soruşturmasına da dayanak olacak şekilde tutanakla tespit altına alınır.
  5. Sınav salonuna –aksi belirtilmediği sürece– cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, vb. haberleşme araçları ile cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat ile, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, ayrıca kesici aletler, ateşli silahlar ve tehlike arz edecek teçhizatla sınava girmek yasaktır. Bu araçlarla sınava girmiş adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.
  6. Sınavın başladığının sözlü olarak sınav gözetmeni tarafından duyurulması ve cevap kâğıtlarının dağıtılmaya başlanmasıyla sınav başlamış sayılır.
  7. Kopya olarak değerlendirilecek davranışlarda bulunan öğrencinin sınavı, kopya çektiği anda iptal edilir. Kopya eylemi hakkında sınav gözetmeni/gözetmenleri tarafından tutanak (Ek-3) düzenlenir.
  8. Öğrenciler, sınavın ilk 20 dakikası salondan çıkamaz. Sınav salonunda son iki öğrencinin kalması durumunda sınav bitimine kadar her iki öğrenci de salonda tutulur.
  9. Öğrenciler sınav kâğıtlarını teslim etmeden sınav salonundan çıkamaz.
  10. Sınav soruları ya da verilmiş yanıtlar, bir kâğıda yazılarak sınav salonundan çıkartılamaz. Bu amaca yönelik yapılan işlemler, kopya girişimi olarak değerlendirilir.