Ana içeriğe atla

Bahar dönemi ders kayıtlarında dikkat edilecek hususlar

 

 

ÖĞRENCİLERİMİZİN DERS KAYITLARINDA DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Ders kayıtlarında herhangi bir problemle karşılaşmanız durumunda bölüm mail adresimize öğrenci numaranız ve iletişim bilginizle birlikte ileti gönderiniz, gün içerisinde tarafınıza mail ya da iletişim numaranızdan ulaşılarak çözüm sağlanacaktır.

Önceki dönemlerde öğrencilerimizin sıkça yaşamış olduğu hatalardan birisi olan hatalı ders kaydı durumuna düşmemeleri için aşağıdaki bilgiler tarafınızla paylaşılmıştır. Ders kayıtlarında kontenjan kaçırmamak adına hatalı gruptan veya istemediği bir dersi alan öğrencilerin dilekçeleri mazeret kapsamında olmadığından dilekçe ile silinmesi mümkün değildir.

Ders seçimlerinizi yaptıktan sonra kesinleştirme işlemini yapmayı kesinlikle unutmayınız. Sizin kesinleştirmenizden sonra danışmanınız tarafından onaylanacaktır. Danışmanı olmayan öğrenciler tarafımıza öğrenci numarası ile birlikte mutlaka mail ile başvurmalıdır, danışman atamanız ders kayıtlarından önce mutlaka yapılacaktır.

Buradaki hususlar sadece lisans programlarında kayıtlı öğrencilerimiz için geçerlidir, lisansüstü programlarda kayıtlı öğrenciler bağlı bulundukları enstitü duyuru ve yönetmelik esaslarını takip etmelidir.

1.     Ders tekrarı: not yükseltmek veya başarısızlık nedeniyle zorunlu veya seçimlik kategorisindeki bir dersin, tekrar alınması durumudur.

a. Tekrarlanmak istenen ders (zorunlu veya seçimlik) aynı kodlu ise, öğrenci otomasyon sistemi, otomatik olarak saydırma işlemi yapar.

b. Ancak, daha önce alınan bir seçimlik ders yerine başka bir seçimlik dersin alınması durumunda( kodlar farklı ise ), sistem saydırma işlemini otomatik olarak yapmadığından öğrencinin kendisinin, ders kaydı sırasında sistem üzerinden saydırma işlemini yapması gerekir. Aksi takdirde sistem dersi fazladan alınan ders olarak kabul etmekte ve her iki dersinizin notları AGNO’ya katılmaktadır. Bu sebeple ders kodu farklı olan mesleki seçimlik derslerinizi not yükseltmek amacıyla alırken kendiniz saydırma işlemi yapmayı kesinlikle unutmayınız, aksi takdirde sonraki dönemlerde mezuniyetinize dair gecikmeler yaşanabilmektedir.

2.     Eğitim planındaki seçimlik dersleri Bağımsız Ders seçim günlerinde ekleyebilir ve isterse otomatik eklenen zorunlu derslerden çekilerek grup değişikliği yapabilirsiniz. Bu sebeple sınıfınıza dair ders kayıt gününde hatalı kesinleştirme işlemi yaptıysanız bağımsız ders kayıt gününü bekleyerek işlemlerinizi düzeltebilirsiniz.

3.     Ancak zorunlu ders gruplarında yeterli kapasite olmaması durumunda bu ders/dersleri sistem üzerinden veya dilekçe ile alamazsınız. Bu sebeple ders kayıt döneminden sonra mazeretleri ders kayıtlarında kontenjan sebebiyle ders kayıt talepleri uygun görülmemektedir, bu konuya dikkat ediniz.

4.     Ders kontenjanları ilgili dersin yürütücülerinin öğrenci yükü ve sınıf koşulları bazında dengeli bir şekilde belirlenmiştir. Sınıfların kendilerine ayrılan günlerde kontenjan artırımı gün içerisinde defaten artırılmayacak olup, gerekli görülmesi halinde bağımsız ders kayıt gününde dersi alabilmeniz için artırımı yapılacaktır.

5.     Bir yarıyılda derslerin çakışmaması koşulu ile en fazla 25 kredilik ders alabilirler. AGNO’su 3.00 ve üzerinde olan öğrenciler 28 krediye kadar ders alabilirler.

6.     AGNO’su iki yarıyıl üst üste 2.0’nin altında olan (5.yarıyıldan itibaren) Lisans öğrencileri, bulundukları yarıyıl ve üst yarıyıllardan ders alamazlar. Bu öğrenciler, alt yarıyıllarda alıp başarısız kaldıkları dersler ile alt yarıyıllardan daha önce almadıkları dersleri alabilirler.

7.     3. ve 4. Sınıfta kayıtlı lisans öğrencileri, ders kayıt tarihlerinde Bölüm/Program Başkanlıklarına yazılı başvurmaları durumunda kayıtlı oldukları Bölüm/Program Kurulu önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile ders almak istediği Enstitü’nün Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile lisansüstü düzeyde ders alabilir.

8.     Bir öğrencinin bitirme çalışması alabilmesi için, öğretim planında yer alan toplam kredinin en az %75’ini karşılayacak sayıda dersten başarılı olması ve AGNO’sunun en az 2.00 olması gerekir.

9.     Öğrenci, teorik derslerin en az %70’ine, teorik ders dışındaki her türlü uygulama çalışmasının en az % 80’ine devam etmek zorundadır. F0 haricinde, başarı notu olan teorik derslerin tekrar alınması durumunda devam mecburiyeti aranmaz. Ancak, uygulama ve/veya laboratuvar içeren derslerde devam mecburiyeti aranır.

MAZERET  DURUMUNDA DERS KAYDI

‘’Mazeret durumunda kayıt yenileme; kayıt yenileme süresi içerisinde hastalık, doğum, doğal afetler, tutukluluk, mahkumiyet ve askerlik gibi önceden öngörülemeyen mazereti nedeniyle katkı payını yatırmayan ve ders seçimi yapamayan öğrenciler, yarıyılın ilk iki haftasının sonuna kadar ilgili bölüm başkanlığına yazılı olarak başvuruda bulunurlar. Mazereti uygun görülen öğrencilerin ilgili yönetim kurulu kararı ile ders kayıtları kabul edilir.’’ (YTÜ Önlisans ve Lisans EğitimÖğretim Yönetmeliğinin 20/c maddesi)

Yukarıdaki şartlardaki mazeretinizi belgelendirmek suretiyle 10.03.2023 tarihinde kadar enmblm@yildiz.edu.tr adresine tek seferde atacağınız mail ile başvurabilirsiniz. Mailiniz bölümümüzde incelenerek 3 iş günü içerisinde tarafınıza bilgilendirme maili iletilecektir, bu sebeple defaten mail göndermenize gerek yoktur. Mazeretiniz ilk fakülte kurulunda karara bağlandıktan sonra OBS’de ders kaydınız yetkililerce yapılacaktır.