KOOP

YTÜ MAKİNE FAKÜLTESİ

KOOP EĞİTİMİ (İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM)

 

Aşağıda, YTÜ Makine Fakültesinde 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar döneminde ilk kez uygulamaya geçirilecek olan KOOP (İşletmede Mesleki Eğitim) Modeli ve süreçleri hakkında genel bilgilendirmeyi, başvuru ve işleyiş esaslarını, dönemsel takvim ve süreç akışı hakkında genel bilgilerle birlikte uygulamada ihtiyaç duyulacak formları bulabilirsiniz.

 

A.    GENEL BİLGİLER

 

1.     KOOP NEDİR?

2.     MAKİNE FAKÜLTESİ KOOP İLKELERİ

3.     KOOP KOMİSYON LİSTESİLERİ, GÖREV TANIMLARI VE İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

 

B.    2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ KOOP SÜRECİ

 

1.     KOOP TAKVİMİ VE İŞ AKIŞI

2.     KOOP EĞİTİMİ UYGULANACAK ANLAŞMALI İŞLEMELER VE KONTENJANLARI

3.     KOOP (İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM) BAŞVURUSU

4.     BAŞVURU DEĞERLENDİRME SONUÇLARININ İLAN EDİLMESİ

5.     KOOP BAŞVURU EVRAKLARININ TESLİMİ VE SGK İŞLEMLERİ

 

 

C.    KOOP EĞİTİM SÜRECİ

 

1.     KOOP EĞİTİMİ SIRASINDA KULLANICAK BELGELER

2.     KOOP EĞİTİMİ BİTİMİNDE KULLANILACAK BELGELER

 

 

 

 

A.    GENEL BİLGİLER

 

1.     KOOP NEDİR?

 

İşletmede Mesleki Eğitim kapsamında uygulanan YTÜ KOOP Modeli (CO-OP Cooperative Education), geleneksel stajın yeniden tanımlanmış inovatif halidir. Çoğunlukla stajla karıştırılan KOOP, üniversite ve iş dünyası arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlar. Bu bağlamda altı çizilmesi gereken nokta, belli programlarda var olan stajın bir zorunluluk olduğudur; KOOP ise gönüllülük esasına dayanır. 

 

Üniversite, KOOP yapmak isteyen öğrenciyle uygun sektördeki işvereni tanıştırır. İşveren de aradığı nitelikteki öğrenciyi KOOP Eğitimi süresince iş hayatına hazırlamaya başlar. Ayrıca, araştırmalara göre, KOOP Eğitimi uygulayan üniversitenin ilerleyen yıllarda tercih edilme oranı yükselme göstermektedir. Özetle KOOP'un amacı, üniversite ile iş dünyası arasındaki bağı daha organik biçimde içselleştirerek kuvvetlendirmektir.

 

KOOP Eğitim Modeli hakkında ayrıntılı bilgiye http://www.koop.yildiz.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

2.     MAKİNE FAKÜLTESİ KOOP İLKELERİ

 

İşletmede Mesleki Eğitim başvuru koşulları ile birlikte uygulamaya dair diğer ilkeler aşağıdaki linkte yer almaktadır.

 

·       Y.T.Ü. Makine Fakültesi İşletmede Mesleki Eğitim Uygulama İlkeleri (tıklayınız)

 

 

 

 

3.     KOOP KOMİSYON LİSTESİLERİ, GÖREV TANIMLARI VE İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

Aşağıda yer alan linkten Bölüm Komisyon üyelerinin isim ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

 

·       Fakülte Komisyonu Listesi ve Görev Tanımları için (tıklayınız)

·       Bölüm Komisyonu Listesi ve Görev Tanımları için (tıklayınız)

 

 

 

 

B.    2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ KOOP SÜRECİ

 

İşletmede Mesleki Eğitim sürecinin yürütülmesi temel hatlarıyla aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:

 

       i.         KOOP Protokolü olan işletmemelerden dönemsel bilgilerin toplanması

       ii.         İşletme kontenjan ve diğer KOOP bilgilerinin öğrenciler ile paylaşılması ve öğrenci KOOP başvuru süreci

       iii.         Başvuru değerlendirme ve öğrenci-işletme eşleştirme süreci

       iv.         Sonuçların ilanı, öğrenci-işletme görüşmeleri, işletme kabulü

        v.         SGK işlemleri için öğrencilerin kabul evrakları ile e-posta yoluyla Makine Fakültesi Staj Bürosuna başvuru yapması ve akabinde SGK girişlerinin Staj Bürosu tarafından yapılması

       vi.         Ders kayıtları ve KOOP Eğitim süreci

       vii.         KOOP Eğitiminin değerlendirilmesi ve harf notlarının belirlenmesi

 

Aşağıda bu süreçler açıklanmıştır:

 

 

 

 

1.     KOOP TAKVİMİ VE İŞ AKIŞI

 

KOOP Eğitim Modeline katılacak öğrencilerimizin süreci sağlıklı takip edebilmeleri için açıklanan takvime dikkatle riayet etmeleri gerekmektedir. KOOP Eğitim süreci ile ilgili iş akışını aşağıdaki linkte görebilirsiniz.

 

·       KOOP Süreç Akışı (tıklayınız)

·       KOOP Takvimi (tıklayınız)

 

 

 

 

2.     KOOP EĞİTİMİ UYGULANACAK ANLAŞMALI İŞLEMELER VE KONTENJANLARI

 

Aşağıda yer alan linkte KOOP eğitimi uygulanacak olan işletmelerin listesi yer almaktadır. Bu listede işletmede eğitime alınacak öğrenci kontenjan sayıları ve diğer işletme bilgileri bulunmaktadır.

 

·       Anlaşma Yapılan İşletmeler, Kontenjan ve Diğer Bilgiler Listesi (tıklayınız)

 

 

 

 

3.     KOOP (İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM) BAŞVURUSU

 

YTÜ KOOP Modeli eğitimine dâhil olmak isteyen öğrencilerin aşağıda yer alan protokol yapılan işletmelere ait liste içinden tercihlerini yaparak 31.01.2023 tarihi saat 23:59’a kadar KOOP başvurularını tamamlamaları gerekmektedir. Başvuruların değerlendirilmesi ve yerleştirme, ağırlıklı not ortalaması ve tercih edilen işletme sıralamasına göre yapılacaktır.

 

Başvuru sonuçları 03.02.2023 tarihinde ilan edilecektir.

 

·       İşletmede Mesleki Eğitim Başvurusu (tıklayınız)

 

 

 

 

4.     BAŞVURU DEĞERLENDİRME SONUÇLARININ İLAN EDİLMESİ

 

İşletme yerleştirme sonuçlarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

 

·       Başvuru Sonuçları ve İşyeri Yerleşim Listesi (tıklayınız)

 

 

 

 

SONUÇLAR İLAN EDİLDİĞİNDE AKTİF OLACAKTIR !

 

İşletme eşleşmesi yapılan öğrencilerin vakit kaybetmeden ilgili işletme sorumlusu ile irtibata geçmesi ve görüşme randevusu talep etmesi gerekmektedir. Öğrencilerimizin 06.02.2023-13.02.2023 tarihleri arasında yapacakları görüşmelerin ardından ’FORM 1: Uygulamalı Eğitim Kabul Formunu’’ onaylatmaları KOOP Eğitimine başlayabilmeleri ve SGK işlemlerinin eksiksiz tamamlanabilmesi için büyük önem arz etmektedir. Görüşmeler işletmelere bağlı olarak online ya da yüz yüze olabilir. ’FORM 1: Uygulamalı Eğitim Kabul Formu’’ işletmeye onaylatıldıktan sonra orijinali Endüstri Mühendisliği Bölümüne ve elektronik bir kopyası da Makine Fakültesi Staj Bürosuna teslim edilmelidir. Form teslimleri için son tarih 13.02.2023’tür.

 

 

 

 

5.     KOOP BAŞVURU EVRAKLARININ TESLİMİ VE SGK İŞLEMLERİ

 

Listede adı bulunan öğrenciler yerleştirildiği işletmenin KOOP Sorumlusu ile iletişime geçerek onaylattıkları ‘’FORM 1: Uygulamalı Eğitim Kabul Formunu’’ diğer KOOP Başvuru Evrakları ile birlikte Makine Fakültesi Staj Birimine 06.02.2023-13.02.2023 tarihleri arasında e-posta ile mkf.koop.sgk@gmail.com adresine göndermeleri gerekmektedir. Gerekli evrakların teslim edilmemesi ve belirlenen takvime uyulmaması durumunda SGK işlemleri tamamlanamayacağından dolayı bu durumdaki öğrenciler KOOP Eğitiminden feragat etmiş sayılacaklardır. Öğrencilerin işletmede mesleki eğitim alacakları süre boyunca sigortalanması zorunludur.

 

İlk değerlendirme sonucu iş yerlerinden kabul alamayan ve ikinci değerlendirmeye kalan öğrenciler için bu işlem 16.02.2023-20.02.2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmelidir.  

 

Aşağıda yer alan linkte e-posta ile KOOP SGK başvuru formatı ve başvuru için gerekli evraklar yer almaktadır.  İstenilen format ve sürelerde başvuru belgelerinin iletilmesi sorumluluğu öğrenciye aittir.

 

Not: KOOP SGK Başvuruları elden kabul edilmeyecektir.

 

 

·       Türk Vatandaşı Öğrenciler için SGK Başvuru Formatı (tıklayınız)

 

·       Yabancı Uyruklu Öğrenciler için SGK Başvuru Formatı (tıklayınız)

 

 

KOOP SGK başvurusu uygun görülen öğrencinin SGK İşe Giriş Bildirgesi (SGK sigorta girişi) Fakülte tarafından hazırlanacaktır. Öğrenciler SGK işe Giriş Bildirgesi belgesini 23.02.2023 tarihinde e-Devlet kapısından temin edebileceklerdir. Aşağıda yer alan linkte e-Devlet kapısında SGK İşe Giriş Bildirgesi belgesinin görüntülenmesi hakkında görsel anlatımlı dosya yer almaktadır. Bu görsel e-Devlet cep telefonu uygulaması üzerinden hazırlanmıştır.

 

 

·       E-Devlet İşe Giriş Bildirgesi Görüntüle Akışı için (tıklayınız)

 

 

 

 

C.    KOOP EĞİTİM SÜRECİ

 

Koop eğitimi, her eğitim öğretim yılının Bahar dönemi içerisinde, 14 ders haftası boyunca, haftada 5 gün işletmelerin çalışma saatleri içerisinde, işletme yöneticilerinin sorumluluğunda, işletmenin tanımladığı Eğitici Personelin gözetiminde, tanımlanan iş ve görevlerin KOOP öğrencileri tarafından yerine getirilmesi prensibine dayanır. Bu şekilde öğrencilerin mühendislik eğitimlerini işletmelerde bir fiil çalışma hayatının içerisinde uygulamalı olarak tamamlamalarına olanak sağlar. Öğrencilerin KOOP eğitimleri sürecinde dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda özetlenmiştir:

 

     i.         KOOP eğitimi işletmelerden kabul formunun alınması ile başlamaz. Bu formun ilgili bölüme ve Fakülte Staj Birimine teslimi ve SGK giriş kaydının oluşturulması ile başlar. Bu nedenle, işletmelerden kabul formu alan öğrencilerin işletmede eğitime başlamadan önce SGK girişlerinin yapıldığından emin olmaları gerekmektedir.

     ii.         KOOP eğitimi, 14 hafta ve haftada 5 gün kesintisiz işletmede uygulamalı çalışma ile gerçekleşir.

     iii.         KOOP’a katılacak öğrencilerin Bahar dönemi eğitim müfredatlarını yukarıdaki maddeye uygun şekilde oluşturmaları gerekmektedir.

    iv.         YTÜ KOOP yönergesi, Makine Fakültesi Uygulama Esasları ve İşletmeler ile yapılan protokollerin muhakkak okunarak anlaşılması ve buralarda tanımlı esaslara uyulması gerekmektedir.

     v.         Protokolde işletmenin tanımladığı devam kriterine özellikle riayet edilmelidir.

    vi.         İşletmelerin gizlilik politikasına özellikle dikkat edilmelidir. Protokollerde gizlilikle ilgili maddeler dikkatlice incelenmelidir.

   vii.         Öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitime başlamadan önce bölümlerinde tanımlanan “İşletmede Mesleki Eğitim” derslerine muhakkak kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

  viii.         İşletmede Mesleki Eğitim dersleri işletmelerde yapılacak faaliyetleri kapsamaktadır. Öğrenci, işletmedeki faaliyetlerini anlatan çalışma raporunu haftalık ya da aylık olmak üzere üniversitede tanımlı derslerin yürütücüsüne raporlar. Raporların haftalık ya da aylık olması derslerin yürütücüsüne bağlıdır.

    ix.         İşletmede Mesleki Eğitim Derslerinin yürütücüleri öğrencilerin faaliyetlerini işletmeyi ziyaret ederek ya da online toplantılar ile takip edebilir.

     x.         Bahar döneminde 14 haftalık sürecin sonuna gelindiğinde öğrencilerin yaptıkları tüm çalışmalar final döneminin ilk haftası içerisinde, İşletmede Mesleki Eğitim derslerinin yürütücüsünün ve işletme Eğitici Personelinin bulunduğu bir ortamda (yüz yüze ya da online) sunulur.

    xi.         İşletmede mesleki eğitimin değerlendirmesinde uyulan yüzdesel ağırlıklandırma, %40 derslerin yürütücüsü ve %60 da işletmedeki eğitici personele ait olacak şekilde tanımlıdır. İşletmelerdeki eğitici personel öğrencilerin işletmelerdeki çalışma performansı ve dönem sonundaki sunumunu baz alarak bir değerlendirme yapar. İşletmede Mesleki Eğitim derslerinin yürütücüsü ise haftalık/aylık raporlar ve dönem sonundaki sunumu dikkate alınarak değerlendirmesini yapar.

    xii.         Değerlendirme sonrası İşletmede Mesleki Eğitim derslerinin harf notları OBS sisteminden ilan edilir.

 

 

1.     KOOP EĞİTİMİ SIRASINDA KULLANICAK BELGELER

 

·       İşletmede Mesleki Eğitim Haftalık-Aylık Çalışma Raporu (tıklayınız)

 

 

 

 

2.     KOOP EĞİTİMİ BİTİMİNDE KULLANILACAK BELGELER

 

·       İşletmede Mesleki Eğitim Öğrenci Değerlendirmesi Formu için (tıklayınız)

 

·       İşletmede Mesleki Eğitim Öğrenci İşletme Değerlendirme Anketi için (tıklayınız)